Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tanárok napja

2012.01.12

 Törökország: November 24-én tartják Törökországban a tanárok napját, (törökül Öğretmenler Günü). Az ünnepet Kemal Atatürk tette erre a napra. Atatürk úgy gondolta, az új generációt a tanárok alakítják, s maga is a török nép tanára lett.

Albánia: Albániában a tanárok napját (albánul Dita e Mësuesvemárcius 7-én tartják, egy nappal anyák napja (Dita e Nënës) előtt, amelynek ottani dátuma március 8.

Kína: A tanárok napját először a Nemzeti Központi Egyetemen tartották meg 1931-ben. A kormány 1932-ben ismerte el, és 1939-től augusztus 27-énKonfuciusz születésének évfordulóján ünneplik. Ezt a kommunista kínai kormány 1951-ben eltörölte, majd 1985-ben más dátumra,szeptember 10-ére újra életre hívta. Sokan próbálkoznak, hogy tegyék vissza az ünnepet az eredeti idejére.

Csehország: Csehországban a tanárok napját (csehül Den učitelů) Jan Ámos Komenský, (Comenius) születésnapján, március 28-án tartják. A gyerekek ilyenkor virágokat visznek a tanáraiknak. A hivatalnokok általában ezt a napot használják a tanárok méltatására és kitüntetések átadására.

India:Indiában a tanárok napját szeptember 5-én ünneplik. a második miniszterelnök, dr. Sarvepalli Radhakrishnan feltételezett születésnapján. Ez nem szabadnap, a diákok és a tanárok ugyanúgy mennek iskolába, de ezen a napon nincs tanítás. Ünnepelnek és emlékeznek. A tanítás felelősségét ezen a napon az idősebb diákok vállalják, így tehermentesítve legalább egy napra, a tanárokat.

Indiában a tanárokat nagy megbecsülés veszi körül. Egy régi indiai tanítás szerint a tanár a harmadik legfontosabb, még istennél is fontosabb. A sorrend: anya, apa, tanár, Isten.

Irán: Iránban a tanárok napját május 2-án ünneplik.

Latin - Amerika: Latin-Amerikában a nemzetközi tanárok napját szeptember 11-énDomingo Faustino Sarmiento, egy híres argentin politikus és megbecsült tanító halálának az évfordulóján tartják. Erről 1943-ban a Panamában tartott Pánamerikai Oktatási Konferencián határoztak.

Ennek ellenére sok itteni országnak megvan a saját ünnepe is, a saját történelmükhöz jobban kapcsolódó dátummal: Brazíliában október 15.Mexikóban május 15.Peruban július 6.

Lengyelország: Lengyelországban a tanárok napját, vagy másképpen a nemzeti oktatási napot október 14-én tartják. Az elsőt 1773-ban tartották.

Magyarország: Június első vasárnapja 1952 óta hagyományosan a Pedagógusok napja Magyarországon.

Oroszország: Oroszországban a tanárok napja október 5. 1994 előtt október első vasárnapján ünnepeltek.

Szingapúr: Szingapúrban ez a nap iskolai tanítási szünnap. Dátuma: szeptember 1. Az ünnepséget előző napon szokták megtartani, amikor a diákoknak csak fél napot kell iskolában lenniük.

Szlovákia: Szlovákiában a tanárok napja nem hivatalos ünnepnap, amit március 28-ánComenius születésnapján tartanak.

Dél - Koera: Dél-Koreában a tanárok napját május 15-én ünneplik. Ilyenkor a diákok szegfűvel ajándékozzák meg a tanárokat, és rövidebb a tanítási nap. A régebbi diákok ezen a napon meglátogatják tanáraikat, és ajándékot visznek. Országszerte sok iskola zárva tart, hogy így jutalmazzák a tanárokat az év közben végzett fáradhatatlan munkájukért.

Thaiföld: Thaiföldön a tanárok napját 1957 óta minden évben január 16-án tartják.

Vietnam:Vietnamban a tanítók napja november 20-ára esik. Ezen a napon a diákok szabadnapot kapnak, de elvárják tőlük, hogy minden tanárt felkeressenek, és virágot vigyenek nekik.

 

Remélem tiszteletben tartod tanárod és nem nézed le

 
 

 


Utolsó kép
Archívum

Naptár
<< December / 2021 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 55877
Hónap: 3350
Nap: 108